-Constantin VLAICU: Tradiția publicistică la Mehadia

Într-o interpretare abstractă a legilor universului, în interiorul cărora ciclicitatea vieții este supusă indisolubil continuității, putem distinge, în același mod abstract, că orice sfârșit e un început și orice început e un sfârșit, această relație conținând în chintesența sa, printre altele, și conceptul evoluției. Când ne referim la viața culturală și spirituală a Mehadiei, această continuitate depășește abstractul, devenind un lucru cert, prin fapte și realizări concrete zămislite prin truda unora dintre destoinicii membrii ai acestei comunități. Faptele lor se plasează în registre diferite ale timpului, însă toate au acest numitor, sau țel, comun care este promovarea culturii, perpetuarea tradiției locale și dezvoltarea relațiilor interumane în cadrul comunității. Din suma acestor elemente, distinctiv, am ales să evidențiez publicațiile apărute la Mehadia de-a lungul timpului, având în vedere că la editarea uneia dintre ele am ales să mă implic și eu activ, publicația ,,Vestea”, la a cărei evoluție am participat, și la al cărei sfârșit am asistat, pentru a avea șansa și bucuria de a participa, astăzi, la acest nou început, ce poartă un nume de o rezonanță aparte: CRONICA MEHADIEI.

Preocupările publicistice la Mehadia au apărut destul de timpuriu, încă din prima jumătate a secolului trecut, mai exact în anul 1933 (aprilie), când la Mehadia apărea cea dintâi publicație din mediul rural al Banatului de Munte, purtând titlul ,,Grănicerul”. Recomandându-se pe frontispiciul său ca ,,Organ pentru apărarea tuturor intereselor locale”, gazeta avea ca director și proprietar pe Ioan Margetich (tatăl scriitorului Nicolae Mărgeanu) din Mehadia. Aceasta apare neîntrerupt până în anul 1935, pentru ca apoi, după o întrerupere de doi ani, să reapară la Timișoara, din anul 1937 (12 septembrie), până la izbucnirea războiului.

În perioada comunistă, care impune legi diferite de conviețuire socială,cu ample ramificații inclusiv în viața social-economică și culturală,acestea fiind supuse unei riguroase cenzuri, în atare condiții activitatea publicistică nu este tocmai lesne a fi derulată. Ca urmare, în această perioadă nu regăsim preocupări în acest sens la Mehadia, însă după abolirea sistemului comunist, în anul 1992, în urma hotărârii Consiliului de Administrație al Casei de Cultură ,,Nicolae Cena”, în 5 august ia naștere gazeta sătească AD MEDIAM. Gazeta își propune să înfățișeze în paginile ei aspecte culturale, economice și sociale ale comunei Mehadia, precum și a localităților învecinate. Drept urmare, în octombrie 1992 apare primul număr al ziarului ,,Ad Mediam” (,,Periodic al comunei Mehadia”), având ca redactor șef pe scriitorul Nicolae Marghetici – Mărgeanu. Colectivul redacțional este format din: prof. Ioan Băcilă – un foarte activ animator al vieții culturale a Mehadiei, autor al ,,Monografiei Mehadiei”, prof. Ilie Popescu, Ion Ionescu (Bloju), prof. Enache Nedelea, prof. Gruia Cinghiță. Datorită resurselor financiare insuficiente, publicația nu apare decât de-a lungul a trei numere. În cele trei numere, în paginile gazetei s-au regăsit aspecte ale realităților cotidiene ale comunei; activitatea administrativă a Primăriei, a educației în liceul de la Mehadia, probleme legate de activitățile economice ce se desfășoară pe raza comunei Mehadia ( mina de cărbuni, cariera de piatră, etc.). De asemenea s-au abordat și aspectele legate de istoria locală. De remarcat că gazeta ,,Ad Mediam” a fost prima publicație locală din mediul rural al județului Caraș Severin, apărută după anul 1989 (,,Vestea”, nr.1, octombrie 2012).

După o pauză de 14 ani a activității editoriale, în decembrie 2006 apare primul număr al unei noi publicații, denumită ,,Vestea”, ce are ca fondatori pe scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, primarul Iancu Panduru, publicația fiind finanțată exclusiv de Primăria și Consiliul Local al comunei Mehadia, cu participarea, începând cu anul 2013, a Editurii ,,Cetatea Cărții”, prima editură inființată la Mehadia. Revista apare neîntrerupt, însă cu o periodicitate oscilantă, până în anul 2020. De-a lungul celor 14 ani de apariție, revista a evoluat îmbogățindu-se în consistență și în aspect grafic, cu unele modificări asupra formatului,a graficii, a titlului(,,Vestea de Mehadia” din octombrie 2012, până în ianuarie 2017, după care revine la ,,Vestea”). Începând cu anul 2008, aceasta a pătruns și în mediul on-line, fiind prezentă și pe Internet, unde a căpătat o largă răspândire și o temeinică cunoaștere, în special prin parteneriatul cu ,,Asociația Română pentru Patrimoniu”, fondată și condusă de renumitul istoric și cărturar Artur Silvestri, care din păcate în noiembrie 2009 a decedat, lăsând în urma sa nenumărate proiecte, î ntre care și parteneriatul nostru. De asemenea, prin intermediul redactorului șef, Constantin Vlaicu, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, s-au creat legături strânse cu această importantă asociație profesională din România, iar prin intermediul ei, cu o serie de membrii ai săi care au publicat articole valoroase în paginile publicației noastre.

În noiembrie 2021, după o pauză impusă de condițiile grele ale perioadei pandemice, la inițiativa actualului primar al comunei Mehadia, domnul Grigore Bardac, se naște ideea continuării acțiunilor pe tărâm publicistic, propunerea concretă fiind de înființare a unei noi publicații care să continue tradiția de la Mehadia, și care răspundă cerințelor și necesității de informare a cetățenilor comunei noastre asupra diferitelor aspecte cotidiene, de la cele sociale și culturale, până la cele economice. Răspunzând solicitării domnului primar Gore Bardac, am considerat necesar să mă implic la construcția acestei publicații, animat de însuflețirea și evidența bunelor intenții ale domniei sale, dar și cu speranța conservării suflului cultural imprimat de-a lungul generațiilor în această vatră umană, pe umerii căreia stau și două milenii de istorie. În acest context, inițiative de asemenea factură, prin înfăptuirea lor, nu pot decât să facă dovada consistenței, a demnității și a statorniciei noastre.  Alegerea titlului publicației ce l-am propus, fiind preferat în cadrul grupului de lucru (echipei redacționale), în frunte cu fondatorul ei, respectiv domnul primar Gore Bardac,- CRONICA MEHADIEI, este motivată de prezența marcantă în istoria Mehadiei,dealtfel, fără putință de îndoială,a celei mai viguroase personalități a Mehadiei –  a protopopului și cronicarului Nicolae Stoica de Hațeg. Pionier al slovei scrise la Mehadia, putându-l considera primul editorialist al Mehadiei, biograf al vremurilor sale, excepțional patron spiritual, Nicolae Stoica de Hațeg prin dinstinsa sa personalitate a lăsat urme adânci în istoria acestui areal, munca sa zugrăvind și proiectând prin timp o imagine amplă a vremurilor sale. Operele zămislite prin strădania și stăruința sa constituind o moștenire de o valoare istorică inestimabilă, nu numai pentru Mehadia, datorită scrierii sale ,,Cronica Mehadiei”, cât și pentru întreg Banatul, lucrarea ,,Cronica Banatului” fiind o capodoperă, o sursă importantă de documentare pentru majoritatea istoricilor Banatului.

Urmând un asemănător îndreptar preocupărilor noastre, prin această publicație, nădăjduim să se concretizeze, nici mai mult, nici mai puțin, într-o cronică a zilelor noastre, o oglindă a vremii, cu evocare de fapte individuale sau comune, realizări culturale-spirituale-sociale, creație proprie sau colectivă, concret toate elementele cotidiene cu potențial de a clădi istorie, care să rămână consemnate în analele acestui timp, cu potențial de reflectare, întru cunoaștere, pentru posteritate.

Constantin VLAICU/UZPR

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe